ℍ𝕚𝕖 𝕠𝕟𝕘𝕖𝕣 𝕧𝕖𝕟𝕘𝕥 𝕘𝕖𝕖𝕣 𝕚𝕥𝕖𝕞𝕤,𝕕𝕚𝕖 𝕝𝕖𝕦𝕜 𝕫𝕖𝕖𝕟 𝕠𝕞 𝕚𝕟 𝕕𝕖 𝕕𝕚𝕒𝕝𝕖𝕔𝕥𝕝𝕖𝕤 𝕠𝕡 𝕤𝕛𝕨𝕠𝕒𝕝 𝕥𝕖 𝕘𝕖𝕓𝕣𝕠𝕖𝕜𝕖𝕟. 𝕆𝕗 𝕟𝕒𝕥𝕦𝕦𝕣𝕝𝕚𝕛𝕜 𝕓𝕚𝕖 𝕖𝕚𝕟 𝕥𝕙𝕖𝕞𝕒 𝕖𝕦𝕧𝕖𝕣 𝕦𝕥 𝕨𝕖𝕒𝕣. #𝕨𝕖𝕖𝕣𝕖𝕟𝕞𝕖𝕖𝕣

        ⚠️⚠️  Wurd nog door ontwikkeld ⚠️⚠️

Dr. Joanne Simpson werd geboren in Boston, Massachusetts, op 23 maart 1923.

De vrouw die weerprognoses veranderde
https://www.weerenradar.nl/weer-nieuws/internationale-vrouwendag-de-vrouw-die-weerprognoses-veranderde--9c1c401f-ce5f-4c00-8d1f-eb1fd062d3c6

Deze wearkaart geuf good weer wie moeilijk ein veurspelling te maken is. Doabie de actuele kaart die jeder oer verangerd , maakt dus dat de reage  in (nate)sneej kent euver goan en anges om.
Op dees kaart is good te zeen wie kort die scheidingslijnen zeen tusje deze soorten neerslaag

Schoapenwolken onstoan bie ein toenummende lochvochtigheid. Zo'n toename beteikent auch dat de loch onstabiel is, wat kent wieze op ein naderend front

En weare de schoapkes, wollen deakens dan kump de wearsverangering zeer snel.

Of zeldzamer 

In ons land ontstaan lenswolken dikwijls op het grensvlak tussen twee verschillende luchtsoorten met elk hun eigen windsnelheid. In het grensvlak tussen de 'snellere' en de 'tragere' luchtsoort duiken rimpelingen op die zelfstandig gaan rondtollen en voortdurend verdwijnen en weer verschijnen. Dergelijke golfbewegingen zijn soms wondermooi - voor wie er oog voor heeft.

Besse nog neet genog in de wolken 

Kiek dan eins op deze site van de Belsje collega's

https://www.meteo.be/nl/info/weerwoorden/wolkengeslachten

Es het werm is, is der weinig luchtdruk. Dan spreake we van ein lagedrukgebied. En es het koud is, is der sjus veul luchtdruk en dus ein hogedrukgebied. Koude lucht struimt noa het lagedrukgebied, en zwoa kriegse wendj 

 

Kiek hie auch 🔽🔽🔽

UV-B-stroaling is verantwoordelijk veur de aanmaak van vitamine D, mer zurgt der auch veur datse verbrends. Mer bie zonkracht 3 gebeurt dit nog neet zo snel. Naarmate de zonkracht hoager wurd is voor veul luuj 15-30 minuten in de zon genog om de dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen te kriege.

Dus es de wendj in de oavend geit ligge is dat omdat de zon onger geit, Es de zon fel schient, wordt de loch boave lendj erg werm. Werme loch.zet oet en stijgt op. Hie door ontsteit er vlak boave lendj een gebied met leage loch drök, een thermische depressie

Ze rillen om hun temperatuur te verhoage, zette hun hoare op om een isolerende luchtloag te creëren, versnellen oa hun metabolisme. Hie door zeen ze in stoat te overleave mits ze voldoende eate onbevroare water en een dreuge, tochtvrieje beschutting hubbe

Ze kenne vreeskou tot -6 / -15 verdragen. Een kwetsbare koo of een jong kawf mot men jedere daag noa benne hoale, zwoa rondj de 5 graden boave nul.

Op dit moment zitten veer bie de I van Isha veur de storm namen

( 21-1 '24)

Wilse weate wie de stormnamen tot stendj komme kiek dan op de link hie onger de site van ut KNMI

⬆️⬆️⬆️ Kiek auch eins op deze site⬆️⬆️⬆️

Lange vleegtuug streape dat beteikent dat de luchtvochtigheid erg hoog is, en duidt vaak op slecht wear.

Strak gespannen spinnenweb is vast, stabiel wear

Los geweven spinnenweb beteikent verangeringen, wendj en is vaak ein voorbode van schlechter wear

Meat op ein tuintoafel of op de motorkap van eine auto ( dea neet heat gereeje sinds de sneejval) en let op datse eine meater gebroeks dea mit 0 begint. Op het graas kense neet good meate dan kriegse ein verteikend beeld

Websites die ut heel good oetlègge :

 

Het weer wordt dit bepaald door de straalstroom.
Hoe die zich ontwikkeld is nog even koffiedik kijken.
Hier alvast wat uitleg erover:

Wat is straalstroom?

De straalstroom is een zeer sterke wind op 9 a 10 km hoogte. De windsnelheden die gemeten worden liggen per definitie boven de 100 km per uur, welke kunnen oplopen tot 350 km per uur.

Hoe ontstaat de straalstroom?

De straalstroom is een natuurkundig verschijnsel dat ontstaat door een groot temperatuurverschil tussen twee gebieden. Het temperatuurverschil zorgt ervoor dat er luchtstromingen ontstaan. De aarde wil die verschillen opheffen, waardoor warme lucht naar de koude toe gaat stromen en koude lucht naar de warme. Wanneer hoog in de atmosfeer de twee luchtsoorten elkaar ontmoeten ontstaat de straalstroom, met sterk windsnelheden.

Hoe ziet de straalstroom eruit?

Vanaf de aarde is een straalstroom soms te herkennen aan de wolkenlucht. Karakteristiek zijn de zeer langgerekte banden van hoge bewolking. De straalstroom is gemiddeld enkele duizenden kilometers lang, enkele honderden kilometers breed en slechts een paar kilometer hoog. Op satellietbeelden is dus een zeer langgerekte maar smalle band te zien waarin hoge windsnelheden voorkomen. Die band kronkelt in de atmosfeer als een rivier in een landschap. Meestal is de stroming van west naar oost gericht, maar door de vele kronkels kan de luchtstroming op bepaalde plaatsen ook naar zuid of noord gericht zijn.

Waar komt de straalstroom voor?

In onze atmosfeer bestaan meerdere straalstromen tegelijk. Ze zijn verspreid over de wereld, bijvoorbeeld boven Europa, de evenaar of in het poolgebied. De straalstroom die het dichts bij de pool zit wordt de polaire straalstroom genoemd, een tweede straalstroom die meer naar de evenaar ligt is de sub-tropische straalstroom. Straalstromen kunnen vertakken.

Wat is de invloed van straalstroom op het weer in Nederland?

Winter:
In koude winters is de polaire straalstroom vaak terug te vinden boven Spanje. Dit zorgt ervoor dat er bij ons geen grootschalige stormen voor kunnen komen. In heel het gebied ten noorden van de straalstroom overheerst het koude weer en brengen depressies meestal sneeuw teweeg.Een storm in de winter is dus zeker niet uitgesloten, denk maar aan de zware stormen van januari 2007.

De linker tabel

geuf in stepkes van 4 oer

de greuj van

het daagleech weer 

 


AUCH ZWOA BLIE

ES UT LANGER

LEECH WURD ? 

 

 

De roodborst steit veur hoop.
Sommige roodborstjes trekken in het noajoar weg (vooral naar Frankrijk, Spanje en Portugal, sommige zelfs noa Noord-Afrika), angere blieven. De roodborstjes die je ’s wentjers in de tuin zuus, zeen deks wintergasten oet Scandinavië.
De roodborst is een agressieve vogel. Ze levert felle strijd (soms mit dodelijke afloop) met soortgenoate Omdat de roodborstjes zwoa sterk territoriaal aafzette (ook in de wentjer), zuuse der maar zelden twee op hetzelfde moment op de voortoafel hier om een tekst te typen.

©️ Limburgs Wearmeadje